Bocsánatkérés az egyhetes babától

Kedves Hallgatóink, a bocsánatkéréssel kapcsolatban egy olyan esetet tárnék mos fel, amire talán kevesen gondolnak. Egyszer egy olyan családhoz látogattam, ahol újszülött kisbaba volt. Elég gyengének született, és sokat sírdogált. Mindkét szülő nehezen viselte a terheket, és amikor ott voltam, megállva a baba ágya mellett, az apa így szólt: „Nem lesz ez jó semmire. Ennek már annyi!” Megállt az ütő az ereimben, hogyan hagyhatja el a száját ilyen kijelentés. Nemcsak azért mert kereszténynek vallja magát, hanem azért is, mert számtalan nagy feltalálót, zeneszerzőt és más, sok-sok talentummal megáldott hírességről tudjuk, hogy nagyon reménytelen volt a korai élete, született gyengeségei miatt.

De nekem elsősorban az fájt, hogy ott a gyerek feje felett és füle hallatára, már most ítéletet mondott felette az, akinek éppen az ellenkezője lett volna a dolga! Ráadásul ezzel teljes egészében megcsúfolta Istent, azt feltételezve, hogy az Úrnak sincs már lehetősége arra, hogy ebből a gyenge kis életből egy tartalmas, erős embert faragjon. Az is eszembe jutott, hogy sokszor Isten céllal adja a gyengeséget, melynek az élete során nagy jelentősége lesz majd, annak a küldetésnek a beteljesítésére, melyre az Úr rendelte őt. Így aztán vérző szívvel, és a kicsi iránti szeretetből azt elmondtam az apukának és kértem, hogy az egyhetes babájától kérjen bocsánatot.

Amint felmérte, hogy mit tett, megszeppent. Aztán odahajolt a kicsinyéhez és megtört szívvel bocsánatot kért tőle. De folytathatjuk a sort. Hány és hány szülő mondja a gyerekének, mert nem fiúnak, vagy lánynak született, hogy nem ér ez semmit, vagy mert nem olyan lett, amilyennek ő várta. Van a családunkban egy nagyon híres matematikai professzor is. Az első két fia zseninek született, olyanok mint ő. De a harmadik kisfiúnak az Úr más talentumot adott. Egész életében azt hallotta, hogy ő a selejt, nem jó semmire. Pedig tökéletes volt az életre arra, amit Isten szánt neki. Sajnos itt nem tudok a bocsánatkérésről, de adja az Úr, hogy a sérült kis lélekhez egyszer eljusson ez hang is.